Beschrijving
Rubus Jumbo is een doornloze braam met opvallend grote, langwerpige, zwarte vruchten. De smaak is lichtzoet tot zoet met een juiste standplaats. De Rubus Jumo bloeit opvallend uitbundig met grote lichtroze bloesem, Een ware snoepwinkel voor bijen en hommels. De planten zijn zelfbestuivend en hebben niet persé een tweede struik nodig om vruchten te kunnen vormen. De oogst is wat later dan de andere soorten rond augustus-oktober.
Na de oogst rond oktober, Â of in het begin van de winter, kunt u de braamstruik snoeien. Het snoeien van de bramenstruik is erg eenvoudig. Knip alle stengels waar dit jaar vruchten aan groeiden laag bij de grond af. Bind daarna de nieuw gevormde stengels van dat seizoen aan. Door een goede snoei, kunt u het jaar daarna en grotere oogst verwachten. De struiken zijn zelfbestuivend.
De struik heeft na aanplanten veel water nodig. Tip: zet een grote PET fles ondersteboven en zonder bodem in de grond. Op die manier bereikt het water de wortels goed. De Rubus Jumbo houdt van rijke en losse grond en staat bij voorkeur op een zonnige plaats. De struiken verdragen halfschaduw ook goed maar hoe meer zon, hoe zoeter de vruchten.
Wie kent deze heerlijke vruchten nu niet. Dieppaars van kleur, glanzend, zoet en sappig en bovendien prachtig om te zien. Bramen zijn echt zomerfruit. Bramen zitten vol mineralen en zijn een bron van vitamine C. Daarnaast zijn bramen rijk aan vezels. Eigenlijk een soort superfood! Er is alleen een nadeel van de bramen en dat is dat ze in het wild zo kunnen woekeren. Wij hebben een aantal soorten voor u geselecteerd die de nare eigenschap van woekeraar en doorns niet hebben. De soorten die wij aanbieden zijn : Thornless Evergreen, Thornfree en Jumbo.
Wereldwijd bestaan er wel 1400 soorten bramen. In Nederland en België groeien er zo’n 200 soorten. Bramenstruiken, die familie zijn van de rozen, bloeien van mei tot september en zijn vooral door bijen en hommels heel geliefd. Het aanplanten van een bramenstruiken is dus niet alleen fijn voor u maar ook voor uw omgeving.
Verzorging
Bramen houden over het algemeen van een lichtzure, stikstofrijke grond maar groeien in iedere grondsoort. Bramenstruiken zijn zon minnende planten maar verdragen ook halfschaduw. De braam heeft wel wat onderhoud nodig. De struik kunt u snoeien van november tot maart. Als u ervoor kiest om na de bloei te snoeien dan knipt u alle takken die vrachten hebben gedragen weg tot de grond. Andere lange takken kunt u halveren. Kiest u ervoor in het voorjaar te snoeien dan knipt u in ieder geval het oude tweejarige hout weg. Daarnaast knipt u ook de beschadigde en dunne nieuwe takken weg. Alleen op de dikste eenjarige takken groeien vruchten.
Bramenstruiken kunt u het best planten in oktober of april. De kans dat de plant dan goed aanslaat is het grootst. De bramenstruiken zijn winterhard en hebben verder weinig onderhoud nodig. Een bramenstruik van tuinfruit.com kan niet ontbreken in uw eetbare tuin.
Informatie
Latijnse naam: Rubus
Familie: Rozenfamilie (Rosaceae)
Type plant: Vaste plant
Winterhardheid: Goed winterhard
Standplaats: De braam (Rubus) houdt van een warme en zonnige plaats in de tuin. De plant verdraagt ook halfschaduw. Hoe meer zon, hoe zoeter de braam.
Bloeitijd en oogsttijd: April bloeit de plant met prachtige witte tot lichtroze bloemetjes De oogst kunt u verwachten tussen juni en september.
Hoogte: afhankelijk van de snoei maar kan wel een hoogte van 4 meter bereiken
Bladverliezend: Afhankelijk van de soort. (alleen de Evergreen is groenblijvend) De braam krijgt in de herfst prachtige donkerrode blaadjes waarna hij de bladeren verliest.
Inheems: Ja
Potmaat: P11